“Det moderne livs fortællinger er alle steder"
august 2000

"The Tale of Modern Life is Everywhere"
august 2000

"Elektroniske Spejlbilleder"
Fyens Stiftstidende juli 2000

"Grapheions Visitors" uddrag Grapheion
april 2000

"Hun bygger museum på internet"
Fyens Stiftidende december 1999

FYENS STIFTTIDENDE d. 27 juli 2000
Elektroniske Spejlbilleder


NYHED: Det moderne liv skal indfanges i nyt interaktivt museum på internettet


Af. Kristoffer Friis Sørensen
Mudrede gummistøvler, Ecstacypiller, en slidt Puch Maxi eller en skidenbrun Commodore 64.

Mulighederne er endeløse i et nyt elektronisk museum, som ikke er helt så koldt og sitrende som teknologien gør det til, men i virkeligheden uendeligt menneskeligt og meget simpelt.

Museum For Moderne Liv hedder projektet, som fra på lørdag vil blæse nyt liv i det støvede ord "Museum" og forsøge at favne det moderne hverdagsliv i en ikke før set dimension. Besøgende bestemmer selv, hvad de vil se på museet, og der er ingen grænser for, hvad der kan sømmes op i de mærkværdige elektroniske udstillingshaller, som står færdige på hjemmesiden www.modernlife.dk. Museet skal være et spejlbillede af det moderne.

- Det er et supplement til den etablerede museumsverden. Det er anderledes og sjovt, og så er det nemt at nå ud til folk. Alle med internetadgang kan kigge forbi og lægge deres bidrag til museet. Det er bare at sende et billede elektronisk og eventuelt fortælle en lille historie til netop den ting. En måde at fange det moderne liv på, ligesom man gjorde det omkring 1900-tallet, hvor man sikrede ting fra bonde- og håndværkersamfundet, fortæller Maria Rytter, antropolog og en af initiativtagerne bag museet.

Sammen med sin datter Laura Rytter Holm, som er webdesigner og kunstner, og dne internationalt anerkendte ukrainske grafiker Pavel Makov, har hun i de seneste år udviklet ideen, som virkeliggøres med få klik på lørdag på den gamle proprietærgård i Allested, hvor også Pavel Makov har en udstilling af hans grafiske værker klar i den gule lade. Den udstilling løber i 14 dage og repræsenterer blandt ladens rå vægge og halve lægter hans version af det moderne liv skabt ud fra temaer udført i detaljerede grafiske værker.

- Jeg er meget stolt af, at kunne præsentere Pavel Makov her på Allestedgård. Det er jo faktisk en ikke-udstilling, forstået på den måde, at den kun er her i 14 dage, siger Maria Rytter.

Enkelte af Pavel Makovs værker vil blive lagt ud på websiden. Selv rejser han meget og har inden længe udstillinger både i Moskva og England.

- Det er ligemeget for mig, hvor jeg udstiller. Om det er i en storby eller langt ude på landet. Jeg har forfærdeligt travlt i øjeblikket, men synes at projektet her er spændende. Internettet kan være med til at tiltrække et nyt publikum og være med til at inspirere, siger Pavel Makov.

Forventningerne til internetmuseet er ikke nedskrevet og krystalklare. Maria Rytter lægger dog ikke skjul på, at hun gør det af fascination og nysgerrighed.

- Vi lægger registreringskort på hjemmesiden. Så kan folk skrive de ting ind, som de mener bør bevares. Hvis der er en tendens i tingene vil vi lave en specialudstilling på siden om emnet. Det hele er lidt af en satsning og vi kan ikke forudse, hvordan det går, men nu skal det prøves, siger hun.

Uanset hvilke forestillinger museumsgæsterne har til det tyvende århundrede og den moderne tid kan det doneres til det elektroniske museum.

FAKTA OM CYBER- MUSEET

1. Der er gratis entré på www.modernlife.dk

2. Indscannede billeder eller beskrivelser af ting modtages.

3. Det kan være noget du har set eller mistet i det moderne liv.

4. Det hele kan senere beskues i Åbent Magasin på webstedet.

5. Der vil være løbende udstillinger på web- adressen.

il top

til top